Shippingkjendiser invaderer softwareselskap
– Jeg brenner for at folk skal kunne bruke kompetansen sin fullt ut og slutte å bruke tid på kjedelige oppgaver, sier Kristin Omholt-Jensen, som er gründer og adm. direktør i Maritme Optima.
Etter å ha startet og solgt to teknologibedrifter sammen med sin partner, Pål-Robert Engnæs, er hun nå tilbake for fullt i shippingbransjen igjen.
– Etter kartlegging av bransjens bruk av software fant jeg i 2018 ut at softwaren var den samme som jeg brukte da jeg jobbet i shipping for ti år siden. Manuell punching var fortsatt en stor del av hverdagen og jeg var ikke i tvil om at det måtte være mulig å utvikle en ny og brukervennlig software som kunne hjelpe maritime bedrifter til å utløse sitt digitale potensial, sier Omholt-Jensen.
Starten var imidlertid av det trange slaget for Maritime Optima.
– Vi løp rett inn i to år med covidnedstengninger og vi mistet skaleringsevnen. Ingen ville si opp jobben sin for å starte i en startup. Samtidig forsvant brukerne til hjemmekontor og hadde mer enn nok med å håndtere andre problemer.
Shippingkjendiser
Omholt-Jensen fikk likevel napp hos Innovasjon Norge, og flere shippingkjendiser ønsker nå å være med på eiersiden. Blant aksjonærene finner vi blant annet de to tidligere John Fredriksen-toppene, Herman Billung og Christian Andersen, Ivar Myklebust i OMP Capital, toppsjefen i Exmar Shipping, Jens Ismar og den tidligere Pareto-toppen Petter Dragesund. FrP-er Ketil Solvik-Olsen er også inne på eiersiden.
– Så langt har gründerne og de ansatte investert 16 millioner kroner i selskapet og de andre investorene 36 millioner kroner. Basert på den siste emisjonen, som ble gjennomført i vår, er selskapet verdsatt til 150 millioner kroner, sier Omholt-Jensen.
Vannes ut
Omholt-Jensen eier fortsatt 25 prosent av aksjene i Maritime Optima, mens medgründer, Pål-Robert Engnæs, har en eierandel på 13 prosent.
– Vi blir utvannet etter hver emisjon og det kan nok ofte være slik at gründere mister store eierandeler for tidlig. For oss er det imidlertid et kvalitetsstempel å få inn høyt kvalifiserte shippingfolk på eiersiden.
Martime Optimas første produkt, ShipAtlas, ble lansert midt under pandemien. Ifølge Omholt-Jensen har softwaren i dag over 130.000 brukere og vokser med rundt 750 nye brukere hvert eneste døgn.
– ShipAtlas er nok den maritime softwaren som vokser raskest og er i dag i bruk i 190 land. Brukere er blant annet skipsmannskap, familiene deres, mannskapsagenter og vanlige forbrukere som for eksempel venter på en bil som befinner seg i et containerskip, sier hun.
Store underskudd
ShipAtlas har imidlertid så langt gitt relativt beskjedne inntekter for Maritime Optima. I fjor omsatte selskapet for 3,5 millioner kroner, mens resultatet på bunnlinjen endte på minus 8,8 millioner kroner. Nå har imidlertid selskapet lansert softwaren, ShipIntel, som i større grad enn ShipAtlas er myntet på profesjonelle shippingaktører.
– ShipIntel kommer i moduler. Her finner man høykvalitets AIS-informasjon som vi bygger moduler oppå. Vi har avtaler med satelittselskaper som Spire og Orbcomm og brukerne får tilgang til satellitt- og terrestrial-data som vi prosesserer og kartlegger. I tillegg bruker vi ML- og AI-algoritmer for å analysere historiske data og sanntidsdata for å forstå operasjonelle endringer i markedet bedre.
Vil ha norske investorer
Maritime Optima har akkurat startet å selge ShipIntel og er nå i full gang med å bygge opp en markeds- og salgsavdeling.
– Vi forventer å omsette for mellom 7 og 8 millioner kroner i 2023 og planen er at vi skal begynne å tjene penger fra første kvartal 2025. Vårt produkt er helt klart i verdenstoppen og mottakelsen blant brukerne har vært helt enorm.
Det er imidlertid tøff konkurranse i markedet og det er for tiden mye utenlandsk venture- og P/E-kapital som er interessert i maritime software.
– Jeg er ikke veldig begeistret for at det stort sett er amerikanske penger som konsoliderer denne bransjen. Vi er opptatt av å bygge et selskap i og fra Norge og vi ønsker primært å ha norske investorer på eiersiden. Som den stolte skipsfartsnasjonen vi er bør neste generasjons shippingselskaper bygges fra Norge, sier Kristin Omhol-Jensen.
Artikkelen var på trykk i finansavisen: Shippingkjendiser invaderer softwareselskap
Skrevet av Bjørn Henning Grandal